Niet te volgen

Hits: 2423
Niet te volgen

Volgen en ontvolgen … Het kan zo simpel zijn. Toch is dat nog een hele wetenschap in het sociale medialand. Daar werd ik een paar dagen geleden nog even fijntjes op gewezen. Hoe zoiets gaat?

Als iemand me op pakweg Instagram besluit te gaan volgen, kijk ik vaak even naar het bijbehorende profiel. Is dat leeg, vaag of zie ik geen enkele connectie met mij of met wat ik doe, dan ga ik gewoon lekker verder met mijn leven. Als er wel een link is met tekst, dan volg ik het account meestal terug. Ik bekijk dan wat berichten of ga naar de website van de nieuwe volger. Wie weet kun je nog wat voor elkaar betekenen.

Afgelopen weekend meldde zich zo’n volger. Ik noem hem voor het gemak even M. Dat vindt M. vast niet erg. Hij zou het waarschijnlijk vervelender vinden als ik zijn naam (en die van zijn marketingbureau) hier prijs zou geven.

M. dus. In een van zijn Instagram-berichten zag ik wat foutjes. De titel beloofde 6 invloedrijke factoren bij het algoritme, terwijl M. er in zijn tekst slechts vijf beschreef. Ook las ik het woord verschillent, terwijl je dat juist niet op verschillende manieren schrijft. Het eindigt altijd op een d.

Een foutje is zó gemaakt. Dat overkomt iedereen. Geen probleem. In een direct berichtje bedankte ik M. dus voor het volgen en gaf hem die twee verbeteringen als optie mee. Niet vervelend bedoeld, kijk maar wat je ermee doet. Dat idee.

Even later schreef hij terug: “Bedankt Henk, ik zal het veranderen! Groet, M.”

Attent van M. En alert was hij ook al, want die fouten had hij meteen aangepast.

Een halfuurtje later ontvolgde hij me …

En dan doe je weleens iets wat je juist niet moet doen. Ik vroeg M. naar de gedachte achter dat volgen en weer supersnelle ontvolgen.

In zijn antwoord kwam M. niet verder dan: “Jaa sorry klopt. Dat heet follow for follow. Dus ik volg jou, jij bekijkt mijn account, volgt mij, en daarna ontvolg ik jou. Niks persoonlijks naar uw account hoor.”

De jij en de u in mij hadden dat allang begrepen en roken hier vooral een vleugje ‘misbruik maken van’. Maar dat snapte M. dan weer niet.

Toen deed ik iets wat ik eigenlijk meteen al had moeten doen. Geen tijd meer aan besteden. Die passendere naam voor zijn tactiek heb ik M. daarom ook niet meer cadeau gedaan. Unfollow for follow. Hij had het vast ook niet kunnen volgen.

Terug naar Kort en klein

Kort en klein e-book

Ook zo'n tekst?
Wil je dit verhaal delen?