Manuscript

Hoe zit het met jouw manuscript? Ben je goed op weg of (bijna) klaar? Je hebt waarschijnlijk flink wat teksten weggestreept, herschreven en daarna je manuscript weer herlezen.

En nu? Tevreden?

Afbeelding van StockSnap via Pixabay manuscript

De volgende stap

In deze fase is het verleidelijk om direct op zoek te gaan naar een partij die je manuscript gaat uitgeven. Je stuurt het naar een reguliere uitgever of naar een betrouwbare partij, waarmee je het in eigen beheer gaat doen. Bij die laatste kun je vaak zelfs gemakkelijk en snel terecht. Waarom ook niet? Je hebt toch al meer dan je best gedaan. Waarschijnlijk klopt dat, hoor. Toch is er op dit moment één stap die je zeker niet over mag slaan.

Vaak lees je over je eigen fouten heen. Steeds maar weer. Daarnaast is de Nederlandse taal ook knap lastig. Wanneer moeten woorden aan elkaar, en wanneer los? Moet er een d of een t aan het eind? Dat of wat? Hoe zit het met al die leestekens en (vooral die) aanhalingstekens? Moet je altijd inspringen aan het begin van een alinea?

11 tips

Je kunt niet alles weten. Daarom zette ik speciaal voor jou een aantal dingen op een rij. Download daarom het gratis e-book 11 tips voor je tekst. Het staat bomvol handige tips en duidelijke voorbeelden, waardoor je snel zelf al veel fouten kunt voorkomen of herstellen. Je kunt vandaag nog aan de slag!

Vreemde ogen

En toch ... Als je jezelf het allerbeste gunt - en dat doe je toch!? - dan móét het gewoon. Geef je manuscript even uit handen. Dat is niet vreemd of overdreven. Iedere schrijver doet dat. Laat het lezen door vreemde ogen. Vakkundig en met een frisse blik bekijken ze jouw manuscript.

Meer over het waarom je verstandig zou moeten investeren in jouw toekomstige boek hoor je in Schrijven & Uitgeven, de podcast van Maria Staal en Petra van der Ploeg.

Leest het prettig? Is de opbouw goed? Staan er fouten in? Hoe zit het met de consistentie? Alles komt aan bod. Precies die dingen die uitgeverijen en lezers zo belangrijk vinden. Met een beetje hulp - precies op maat - wordt jouw manuscript een goed verhaal.

Begeleiding manuscript

Wil je even op weg geholpen worden met een gedeelte van je manuscript? Wil je je manuscript daarna zelf nog verbeteren? Of ... wil je liever helemaal ontzorgd worden? Kies dan voor de uitgebreide hulp bij je volledige manuscript.

1| Even op weg

Wil je alvast even op weg geholpen worden en daarna beslissen hoe je verder wilt? Bekijk dan op je gemak de mogelijkheden hieronder. Stuur me daarna een gedeelte van je manuscript. Daar ga ik dan snel mee aan de slag. Afhankelijk van je gekozen pakket stuur ik je vervolgens de wijzigingen, tips en adviezen, zodat je precies weet waar je in de rest van je manuscript op kunt letten. Meer info over de prijs? Ga naar Tarieven.

 M-Snel M-Advies M-Advies-Plus
→ Max. 750 woorden → Max. 750 woorden → Max. 750 woorden
→ Correctie spelling → Spelling → Correctie spelling
→ Grammatica → Grammatica → Grammatica
→ Nakijken opmaak → Opmaak → Nakijken opmaak
✏️ In document verwerkt 💥 Tips en advies ✏️ In document verwerkt
    💥 Tips en advies

 

2| Volledig manuscript 

Hierboven las je al dat het in de eindfase goed is om je hele manuscript uit handen te geven. Dat dat best spannend is, snap ik maar al te goed. Laat het dus doen door iemand bij wie je een goed gevoel hebt of kunt krijgen. Samen moeten we op één lijn zitten. De dingen die ik aanpak moeten precies bij jou passen. Afgestemd op jouw wensen.

Kies je voor M-Standaard, M-Plus of M-Persklaar? Bij die laatste kan ik je manuscript helemaal persklaar maken en kan het direct door naar een drukker of vormgever. Gemakkelijk toch?! Uitgebreider bestaat niet! Wat past het best bij je?

Mijn manier van werken is bij alle drie trouwens hetzelfde. Nadat ik begonnen ben, krijg je al snel een stukje bewerkt manuscript van me terug. Dan kunnen we even afstemmen of we op hetzelfde spoor zitten. Vervolgens kan ik (als dat nodig is) gemakkelijk nog wat bijstellen. Daarna volgt de rest van je manuscript. Als het helemaal afgerond is, krijg je van mij een versie waarin je alle correcties en opmerkingen op je gemak kunt bekijken.

Meer info over de kosten? Je leest er meer over bij Tarieven. Meer weten over de inhoud? Neem even contact met me op.

 M-Standaard  M-Plus  M-Persklaar
→ Correctie spelling → Correctie spelling → Correctie spelling
→ Grammatica → Grammatica → Grammatica
→ Nakijken opmaak (o.a. spaties) → Nakijken opmaak (o.a. spaties) → Nakijken opmaak (o.a. spaties)
  → Structuur → Structuur
  → Consistentie → Consistentie
  → Leesbeleving → Leesbeleving
    → Alinea-indeling
    → Stijl
    → Optie tot coderen


Twijfel je nog?

Twijfel je nog steeds of dat allemaal wel nodig is? Wil je vooraf precies weten wat jij ermee op zou schieten? Kies dan gewoon voor M-Snel. Kijk of je je daar goed bij voelt. Daarna wordt beslissen een stuk gemakkelijker.

Voor slechts € 10,- (excl. btw)* bewerk ik maximaal 750 woorden van je manuscript. Het manuscript, waarin elke aanpassing afzonderlijk te zien is, krijg je snel van me terug. Bekijk het op je gemak. Ben je er tevreden mee? Ik stuur je graag een vrijblijvende offerte voor (de rest van) het manuscript. Kies je daarna voor M-Standaard, voor M-Plus of M-Persklaar? Ik geef je graag advies. En wie weet, ga ik dan wel voor jou aan de slag. Zo wordt jouw verhaal een nóg beter verhaal!

*) De aanbieding M-Snel van € 10,- is eenmalig te gebruiken bij manuscripten met een omvang van meer dan 2000 woorden.

henk 2021

Samenwerking uitgeverij Ensifera

logo uitgeverij Ensifera manuscriptBen je een (toekomstige) klant van uitgeverij Ensifera? En wil je daarnaast je manuscript door mij laten verzorgen? Dan heb je geluk. Regelmatig werk ik samen met deze jonge Schiedamse uitgeverij en daardoor kan ik je een mooi aanbod doen. Meer weten over de speciale voorwaarden? Ga naar Contact of stuur een e-mail naar Nancy Heinsman.

Samenwerking Twinkelins

logo Twinkelins randWil je je boek in eigen beheer uitgeven? En word je daarin bijgestaan door Lindsay van Ooijen? Dan kun je mij ook inschakelen om ervoor te zorgen dat je tekst perfect wordt. En wat ook mooi is ... Door de fijne samenwerking met Twinkelins heb ik een mooi aanbod voor je. Meer weten over de speciale voorwaarden? Ga naar Contact of stel je vraag op de website van Twinkelins.

Samenwerking Fijn Vormgeven

logo Fijn VormgevenLaat je door Mandy van Fijn Vormgeven van je boek iets prachtigs maken? Wil je daarnaast ook dat de tekst top is? Dat komt dan goed uit, want Mandy staat niet alleen voor Fijn Vormgeven, maar ook voor fijn samenwerken. Daarom kan ik haar klanten verrassen met een speciaal aanbod. Meer weten? Ga naar Contact of stel je vraag op de website van Fijn Vormgeven.

Het resultaat?

  • vol zelfvertrouwen uitgeven in eigen beheer
  • een betere binnenkomer bij iedere uitgeverij

Daar doe je het voor!

Reacties over hulp bij manuscripten

Enkele reacties over manuscripten die ik verzorgde:

  • "Ah wat fijn zeg, ik ben er erg blij mee."
  • "Je tovert een glimlach op mijn gezicht."
  • "Dank je wel voor de vlotte afhandeling van het redigeren."

Meer weten en meer reacties? Ga naar Hulp en Referenties.

steun